Längd: 2 år
Ort: Distans (distans med träffar i Lycksele)
Upplägg: Utbildningen är på distans och har sex obligatoriska platsträffar i Lycksele. Allt material vi använder i utbildningen finns i vår digitala plattform och du har regelbunden kontakt med lärare och studiekamrater via Teams, via webbmöten, chatt och forum.
Du kommer göra praktiska övningar och projektarbeten som du sen redovisar digitalt eller på plats vid en fysisk träff. Du får möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops som arrangeras av oss eller någon av våra samarbetspartners. För att klara utbildningen kommer du behöva studera på heltid.
En stor del av utbildningen består av lärande i arbete (LIA). Du kommer då få praktisera som bygglovshandläggare på en kommun eller ett privat företag. Du får en handledare som stöttar dig under din LIA-period och ger dig feedback på ditt arbete.
Sista ansökningsdag:15 maj
Läs mer om utbildningen och ansök här!
Behövs en bredd
Utbildningen till Bygglovshandläggare är en direkt respons på den kompetenskartläggning som kommunalförbundet Akademi Norr genomfört i 29 kommuner i norra Sverige. Undersökningen visar på en akut brist på bygglovshandläggare, som är avgörande för att effektivt hantera och stödja en växande mängd byggprojekt och de planer som finns för samhällsutvecklingen i norra Sverige.
– I samband med att det händer så mycket i norra Sverige är en av de stora utmaningarna med bostadsbyggandet långa ledtider. Tid är pengar och vi behöver hitta effektiva processer. I det här är bygglovshandläggarna en mycket viktig del. Det är viktigt med erfarna handläggare, men det behövs också en bredd och det kan utbildningen bidra med, säger Evelina Åström, företagsrådgivare för branschfrågor på bransch- och arbetsgivarorganisation Byggföretagen.
Kan studera på din hemort
Bygglovshandläggarutbildningen, som initierats av Lernia och Akademi Norr, har premiär i höst och har beviljats tre starter under tre år med totalt 105 platser. Ytterligare ett plus är att den går att läsa på distans från din hemkommun.
– Vi är glada att utbildningen kommer hit då den möjliggör för våra invånare i inlandet att stanna kvar, studera och jobba i inlandet istället för att behöva flytta, säger Malin Berg, chef på myndighetsenheten i Lycksele.