Nytt inför hösten 2024 är att arbetsterapeutprogrammet decentraliseras till vissa orter i den Norra regionen. Detta är en del av regeringens satsning för att kompetensförstärka glesbygd. Det innebär att du får en unik möjlighet att i mån av plats kunna välja studieort, varifrån du får reseersättning till och från kursträffarna i Umeå. Du kommer så långt som möjligt få genomföra dina praktikperioder (VFU) på eller i närheten av den valda studieorten.

De studieorter du kan välja mellan är: Skellefteå, Lycksele, Dorotea, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Åsele, Kramfors, Sollefteå, Örnsköldsvik, Ånge, Strömsund, Östersund, Sveg. Med din hemkommun som studieort kan du ta del av Lärcentrums studentservice, ofta med studieplatser, tentaservice och wifi.

Ansökan till studieorterna sker efter avslutad antagning till distansprogrammet. Urval till studieort sker enligt förtursregler i Umeå universitets regelverk och sker i mån av plats till respektive studieort.

Efter utbildningen jobbar många med rehabilitering inom hälso- och sjukvård, på sjukhus och hälsocentraler, inom äldrevård och omsorgsverksamhet. Andra exempel är skolor, företagshälsovård, Försäkringskassa och Arbetsförmedling.

Hjälpmedelsverksamhet är också ett område där arbetsterapeuter kan använda sin kompetens, eftersom de har kunskap om hur genomförande av aktiviteter kan underlättas och möjliggöras med hjälp av olika hjälpmedel. Hjälpmedelskonsulent är en vanlig benämning på arbetsterapeuter som arbetar med stöd och råd kring hjälpmedel.

Läs mer om utbildningen här.