Vården i Norrlands inland lider av personalbrist. Två personer som valt att utbilda sig inom yrket är Hadia Almsleh i Åsele och Jesper Karlsson från Storuman. Här berättar de om sina vägar till att bli undersköterska.

När Hadia Almsleh var gravid för tre år sedan gick flyttlasset för familjen till Åsele. Hon började vikariera på ett äldreboende och trivdes direkt.
– Det var första gången jag jobbade inom vården och jag gillade det. Då började jag fundera på att utbilda mig till undersköterska.
Hon hittade en undersköterskeutbildning i Lycksele på distans som möjliggjorde att hon även kunde fortsätta jobba. Hon sökte och kom in.
– Det är jätteviktigt med utbildning. Man får en bättre förståelse för varför man hjälper dem på ett visst sätt.
Hadia Almsleh jobbar heltid samtidigt som hon studerar. Nu går hon sista terminen. Det har varit en utmaning med en treåring hemma.
– Jag har verkligen fått kämpa. I början undrade jag hur det skulle gå, men nu är jag nästan färdig. Jag är tacksam att jag har en stöttande make. Han är där, peppar och tröstar. Jag är så glad att jag sökte utbildningen.

Började som nattvikarie

Jesper Karlssons väg in i undersköterskeyrket liknar Hadia Almslehs. Han började som vikarie i äldreomsorgen i Storuman och ville jobba natt. Men efter ett tag började det bli svårare att få arbetspass just nattetid.
– Jag gillade verkligen att jobba på äldreboendet. Så varför skulle jag sitta hemma arbetslös när jag kunde plugga till undersköterska och bli garanterad jobb?
Han sökte utbildningen till undersköterska via en annons från Storumans lärcentra på Facebook. Jesper Karlsson beskriver studierna som givande och roliga.
– Det var skitskoj. I och med att jag hade jobbat inom vården i några år hade jag ganska lätt för ämnena.
– Men det gjorde det bara roligare. Jag kunde vara mer delaktig i lektionerna och reflektera över innehållet.

Fast anställning på äldreboende

Den 15 december i fjol tog han examen och han har nu en fast anställning på äldreboendet Tranan, som han tidigare vikarierade på. Fortfarande föredrar han nattjobb, men tar även dagspass när det passar.
– Jag har alltid varit en nattuggla. Det passar min livsstil.
Att arbeta som undersköterska beskriver Jesper Karlsson som ett fantastiskt arbete.
– Vi är världens skönaste gäng. Det är inte så mycket dynga och dusch som många tänker. Gillar man ett socialt yrke, att prata med folk och hänga med kollegor och brukare så är det ett väldigt bra jobb.

Hadia Almsleh är inne på samma spår som Jesper Karlsson.
– Vi har roligt tillsammans och man skapar en relation med sina patienter. Vi sjunger, dansar, lyssnar på musik eller lagar mat tillsammans.
Empatin för brukarna måste alltid finnas där, säger Hadia Almsleh.
– Många har sjukdomar och har ont. Det påverkar deras behov och känslor. Vi måste bemöta och behandla dem med respekt och förståelse.

“Ett så viktigt yrke”