Både Moa Gärdström och Daniel Persson ville byta karriär. Men att de skulle bli bergarbetare var ingen självklarhet.
– För två år sedan hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle sitta och köra stora tunga maskiner i trånga mörka utrymmen, säger Moa Gärdström.

Bergarbetarutbildningen är lite mindre än ett år lång där minst 70 procent av studietiden består av praktik i en gruva i Bolidenområdet. De teoretiska timmarna spenderas på Tannbergsskolan i Lycksele. En som läst utbildningen är Daniel Persson från Malå.
– Jag har alltid jobbat med människor och har bland annat arbetat med ensamkommande flyktingar. Jag fick kännedom om bergarbetarutbildningen redan 2011 när den startade första gången. Jag tänker inte gå under jord, aldrig i livet, sa jag till mig själv då.

Med åren kände Daniel Persson att han ville byta karriär. Bergarbetarutbildningen fanns hela tiden i bakhuvudet. Det som lockade var arbetstiderna, de goda lönerna och 7-7 skift. Det sistnämnda innebär sju dagars jobb följt av sju dagar ledighet. Året 2021 sökte han in för första gången, men valde att avstå platsen han erbjudits. När Daniels bror ansökte året därpå bestämde han sig för att göra ett nytt försök.
– Jag velade året innan och tackade till slut nej. Varför vet jag egentligen inte. När min bror sedan sökte året efter fick jag modet till mig.

Moa Gärdström, som också bor i Malå, har nyligen avslutat sin utbildning till bergarbetare. Hon har tidigare arbetat inom kök och skola. Precis som David Persson kände hon till utbildningen sedan länge, men vid den tiden passade det inte hennes livssituation.
– Jag kom i kontakt med utbildningen för första gången för sju år sedan. Men mina barn var små och arbetstiderna hade inte fungerat. Nu när de blev äldre kändes det rätt.
Att utbildningen dessutom fanns nära gjorde att valet kändes ännu mer självklart.
– Då det mesta av studietiden var praktik var vi inte så ofta på Tannbergsskolan i Lycksele. Men när det väl var teori på plats var inte avståndet längre än att man åkte dit över dagen. Helt perfekt.

En kort utbildning som har allt

Daniel Persson och Moa Gärdström beskriver utbildningen som kort, men innehållsrik. De är också eniga om att det krävs ett eget ansvar och initiativtagande från den som studerar.
– Det blir lite vad man gör det till. Man är inte så ofta på skolan så det är lite upp till en själv hur man väljer att ta till sig kunskapen, och vad man väljer att grotta ned sig i. Vi har fått ett väldigt brett kunskapsområde trots den korta studietiden. Vi har bland annat lärt oss om säkerhet, sprängning, bergförstärkning, borrning och maskinkörning, säger Daniel Persson.
En stor del av utbildningen består av praktik, något som Moa Gärdström uppskattat.
– Vi fick lära oss så himla mycket under praktiken. Det kändes tryggt när man började arbeta. Det känns inte som man behöver uppfinna hjulet, under första arbetsdagen. Man var redan i gängorna och kunde rutiner och tillvägagångssätt.

Att arbeta som bergarbetare

Efter utbildningen har både Moa Gärdström och Daniel Persson fått jobb i Kristinebergsgruvan. De upplever att det varit enkelt att ta sig in på arbetsmarknaden. Moa Gärdström beskriver jobbet som utvecklande.
– För två år sedan hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle sitta och köra stora tunga maskiner i trånga mörka utrymmen. Det kan ju vara svårt att bara backa med en bil. Det är riktigt häftigt och mitt självförtroende har utvecklats enormt mycket sedan jag började den här utbildningen.
Daniel Persson tycker att arbetet är varierande och motiverande.
– Det här jobbet passar mig som handen i handsken, trots att jag sa att jag aldrig skulle gå under jord. I början av ett arbetspass får man en eller flera arbetsuppgifter som ska göras, sedan är det upp till en själv hur man löser dem. När en arbetsuppgift är färdig känner jag mig väldigt duktig och vill hoppa på nästa direkt.

Tips till den som vill studera till bergarbetare:

¤ Ta steget
Att söka en utbildning, oavsett om det handlar om ett första karriärval eller en omskolning kan kantas av blandade känslor, något som Daniel Persson kan känna igen sig i.
– Jag sökte ju in två gånger och velade fram och tillbaka. Men att slutföra utbildningen är det bästa jag gjort. Bästa tipset är att våga söka och prova. Passar det inte går det alltid att hoppa av.

¤ Våga vara nyfiken
– För mig var gruvindustrin ett helt nytt område. Jag la mycket tid på att läsa och förstå, och var det något jag undrade över tog jag reda på svaret. Antingen genom att bolla med mina klasskamrater eller genom litteratur och internet, säger Daniel Persson.

¤ Ett sätt att lära
Utbildningen består av 70 procent praktik.
– Se praktiken som ett sätt att lära och ett sätt att komma in i yrkesrollen. Ingen förväntar sig att du ska kunna allt. Våga fråga, testa och be om hjälp. Det är då man blir den bästa bergarbetaren, säger Moa Gärdström.